Kokosanki pomarańczowe

Kokosanki bez cukru do wykonania w kilka minut. Przepis przydatny kiedy mamy niezapowiedzianych gości lub po prostu kiedy jesteśmy miłośnikami kokosu. Można też pominąć skórkę pomaranczową jeżeli bardziej lubimy tradycyjną wersję. 

Składniki na 20 sztuk:
100g wiórków kokosowych 
1 jajko 
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
Skórka otarta z połowy pomarańczy 
2 łyżki erytrytolu 

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Z powstałej masy uformować stożki. Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. 

Polewa:
2 kostki gorzkiej czekolady
12 łyżeczki oleju kokosowego 

Składniki na polewę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. 

Ostudzone kokosanki maczać w roztopionej czekoladzie. Następnie można je posypać pokrojonymi orzechami lub startą skórką z pomarańczy. 

Dodaj komentarz