Owsiane ciasteczka cytrynowo-pistacjowe | Mienta blog
Ciasteczka

Owsiane ciasteczka cytrynowo-pistacjowe

Owsiane ciasteczka w wiosennym wydaniu. Cytryna i pistacja to niezwykle udane połączenie, a w takiej wersji deserem możecie cieszyć się w ekspresowym tempie.

owsiane ciasteczka cytrynowo pistacjowe 2 - Owsiane ciasteczka cytrynowo-pistacjowe

6 dużych lub 12 mniejszych ciastek:

  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka płatków jadalnych kwiatów (np. słonecznika lub nagietka)
  • 40 g obranych niesolonych pistacji
  • 40 g marmolady z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g masła/pasty z pistacji (uzwam pasty bez cukru, 100 % orzechów)
  • 2 jajka

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Płatki mieszamy z kwiatami i pistacjami.

Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, miodem,  marmoladą i pastą z pistacji, aż dobrze się połączą.

Zalewamy suche składniki i mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 6/12 porcji mieszanki.

Ciasto nie będzie zwarte, więc trzeba zrobić to za pomocą łyżki. Po upieczeniu natomiast wszystko ładnie się sklei.

Pieczemy przez 12 minut w 190 stopniach.

Studzimy na kratce.

Smacznego :)

owsiane ciasteczka cytrynowo pistacjowe 1 - Owsiane ciasteczka cytrynowo-pistacjowe

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj