Owsiane ciasteczka w wiosennym wydaniu. Cytryna i pistacja to niezwykle udane połączenie, a w takiej wersji deserem możecie cieszyć się w ekspresowym tempie.
6 dużych lub 12 mniejszych ciastek:
- 120 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżka płatków jadalnych kwiatów (np. słonecznika lub nagietka)
- 40 g obranych niesolonych pistacji
- 40 g marmolady z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 40 g masła/pasty z pistacji (uzwam pasty bez cukru, 100 % orzechów)
- 2 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Płatki mieszamy z kwiatami i pistacjami.
Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, miodem, marmoladą i pastą z pistacji, aż dobrze się połączą.
Zalewamy suche składniki i mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 6/12 porcji mieszanki.
Ciasto nie będzie zwarte, więc trzeba zrobić to za pomocą łyżki. Po upieczeniu natomiast wszystko ładnie się sklei.
Pieczemy przez 12 minut w 190 stopniach.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy