Ciasteczka czekoladowe

Dla miłośników czekolady słodkie, wilgotne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady i nutką pomarańczy. W naszym domu wszyscy uważamy, że są rewelacyjne, nawet Niejadek (ten, który nie każdą czekoladę zje...)


Czekoladowe ciasteczka

Składniki:

1)      3 czekolady gorzkie

2)      130 g czekolady mlecznej

3)      30 g kakao

4)      120 g cukru

5)      1 jajko

6)      150 g mąki pszennej

7)      110 g masła

8)      2 łyżki startej skórki pomarańczowej

9)      1 łyżeczka sody oczyszczonej

10)   1 łyżka ekstraktu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

2.  Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki.

3.  Do miski przekładamy masło z cukrem i ubijamy na puszystą, jasną masę. Gdy masa będzie ubita dodajemy jajko i ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, rozpuszczoną czekoladę, startą skórkę pomarańczową oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką kulki z czekoladowej masy w odstępach około 5-7 cm i spłaszczamy je. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. 

Smacznego!







Komentarze