Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem

0 0
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na naleśniki
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Świeży szpinak: 2 garści
Świeża bazylia: 6 listków
Na farsz
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Szpinak mrożony: 450g
Suszone pomidory: 8 sztuk
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Pieczarki: 400g
Na beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Czosnek: 1 ząbek
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Pesto bazyliowe: 6 łyżeczek
Orzechy: do posypania

Pyszne ZIELONE naleśniki z farszem szpinakowym!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Na naleśniki

  • Na farsz

  • Na beszamel

  • Dodatkowo

Share

Dzisiaj ukręciłem naleśniki, których by się Popeye nie powstydził! W cieście naleśnikowym szpinak, w farszu również szpinak… Na szczęście w tym przypadku sprawdza się przysłowie, że od przybytku głowa nie boli, tak więc szpinakowe naleśniki ze szpinakiem można zajadać bez obaw!

Do środka nałożyłem wspomniany wcześniej zielony farsz z suszonymi pomidorami oraz podsmażone pieczarki. Zawinięte naleśniki skąpałem w beszamelowym sosie, posypałem posiekanymi orzechami laskowymi i polałem delikatnie pesto… To jest po prostu PETARDA!

Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszym jest zwinięcie oraz podsmażenie ich z obu stron na patelni i polanie sosem beszamelowym. Drugim sposobem jest umieszczenie zawiniętych naleśników w naczyniu żaroodpornym, zalanie ich beszamelem i zapieczenie przez około 15 minut w piekarniku. Muszę przyznać się bez bicia, że nie umiem wybrać, które naleśniki ze szpinakiem bardziej mi pasują – te zapiekane, czy prosto z patelni.

Dopełnieniem tej iście zielonej uczty jest domowe pesto bazyliowe. Sklepowe również się nada, ale… własnej roboty smakuje moim zdaniem najlepiej. Jeśli nie przepadasz za bazylią lub nie możesz upolować doniczki świeżej bazylii, to świetnie sprawdzi się również pesto z rukoli.

Chcesz przygotować klasyczne naleśniki? Sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie naleśniki oraz naleśniki drożdżowe, które możesz pałaszować na słodko lub na wytrawnie.

Do zrobienia dzisiejszego przepisu niezbędny jest blender. Kliknij – TUTAJ – i sprawdź jakiego blendera ja używam oraz zgarnij kod rabatowy (-100PLN) na zakupy!

Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na naleśniki
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Olej: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Świeży szpinak: 2 garści
Świeża bazylia: 6 listków
Na farsz
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Szpinak mrożony: 450g
Suszone pomidory: 8 sztuk
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Pieczarki: 400g
Na beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Czosnek: 1 ząbek
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Pesto bazyliowe: 6 łyżeczek
Orzechy: do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić naleśniki?

Umieść wszystkie składniki na naleśniki w kielichu blendera i dokładnie je zblenduj - liście powinny zostać idealnie rozdrobnione, powinna powstać jednolita, cudownie zielona masa na naleśniki.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor,

3
Gotowe

Jak zrobić farsz?

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodaj mrożony szpinak w liściach lub siekany i suszone pomidory. Smaż całość przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku.

4
Gotowe

Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki na złoty kolor. Oprósz je szczyptą soli.

5
Gotowe

Jak zrobić beszamel?

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

6
Gotowe

Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem

Na usmażone naleśniki nałóż szpinak oraz podsmażone pieczarki i zwiń. Teraz możesz naleśniki szpinakowe podsmażyć z obu stron, żeby lekko się przygrzały lub umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec w piekarniku.

7
Gotowe

Naleśniki nałóż na talerz, udekoruj beszamelem, pesto bazyliowym i posiekanymi orzechami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
previous
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Onigirazu - Japońska kanapka ryżowa
next
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
previous
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Onigirazu - Japońska kanapka ryżowa
next
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krysia

Wyglądają świetnie! Jutro chyba wypróbuję, bo takich naleśników jeszcze nie jadłam. A już myślałam, że odkąd mam naleśnikarkę Ariete to próbowałam już różnych przepisów 🙂

Konrad Budzyk

Polecam! 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x