Przepis na falafel, który dzisiaj dla Was przygotowałam jest prosty, a falafel najlepsze jakie jadłam. Definicja falafel to z kulka z ciecierzycy, chrupiąca z wierzchu i miękkim środkiem. Jak przyrządzić perfekcyjne falafel? Mam dla Was prosty przepis na ten orientalny przysmak, który wypróbowałam całkiem niedawno. Falafel przyrządziłam z namoczonej uprzednio ciecierzycy, którą następnie zmiksowałam na gruboziarnistą masę z cebulą, kolendrą, pietruszką i przyprawami.
Z tak przyrządzonego farszu nie da się uformować kuleczek, ponieważ ciecierzyca nie zawiera glutenu. Dlatego trzeba dodać mąkę, która ma właściwości wiążące, ponieważ zawiera gluten. W przypadku wersji bezglutenowej można użyć zmielonej łuski babki płesznik, która nie zawiera glutenu, ale ma właściwości wiążące podobne do glutenu, dzięki dużej zawartości błonnika.
Moja rada to dodawać zmielone łuski babki płesznik po trochu. Błonnik pęcznieje zwykle po 10 minutach od dodania do farszu. Kolejnym etapem w przyrządzaniu falafel jest smażenie w głębokim tłuszczu. W mojej kuchni stawiam na olej kokosowy. Inne i ekologiczne oleje wykorzystuję na zimno do przyrządzania dressingów, czy majonezu.
Falafel to danie Bliskiego Wschodu. Jest wiele wersji tej potrawy, ale wspólną cechą jest fakt, że jest to danie proste i tanie, a przy tym bardzo smaczne. Bardzo lubię falafel z sosem czosnkowym. Przyrządzenie dipu zajmuje zaledwie kilka minut, a falafel smakują jeszcze lepiej.
Przepis na falafel
około 20 sztuk
Składniki:
150 g suchej ciecierzycy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanej natki kolendry
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki pszennej mąki lub 1 łyżka zmielonej łuski babki płesznik
olej kokosowy do smażenia
¼ tsk kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sól do smaku
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na noc. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Wsypać odcedzoną ciecierzycę do malaksera, dodać cebulę, czosnek, zioła i przyprawy. Doprawić solą. Zmiksować na grubo ziarnistą. Na koniec dodać mąkę lub błonnik, jeśli falafel mają być bezglutenowe.
Formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jeść falafel z sosem czosnkowym. Smacznego!