Wuzetka

Składniki:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

krem:

500 ml śmietany kremówki

2-3 łyżki cukru pudru

2-3 śmietan fixy

dodatkowo:

powidła śliwkowe

3/4 tabliczki czekolady deserowej

1 łyżeczka żelatyny

5 łyżek mleka

1 szklanka mocnej kawy

Przygotowanie:

Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodają w trakcie ubijania najpierw cukier puder, potem śmietan fixy. Biszkopta nasączyć kawą, posmarować powidłami i wyłożyć śmietanę. Przykryć drugą częścią biszkopta, nasączyć.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z czekoladą, a następnie wylać na biszkopta. Odstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Dodaj komentarz