Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
krem:
500 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 śmietan fixy
dodatkowo:
powidła śliwkowe
3/4 tabliczki czekolady deserowej
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek mleka
1 szklanka mocnej kawy
Przygotowanie:
Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodają w trakcie ubijania najpierw cukier puder, potem śmietan fixy. Biszkopta nasączyć kawą, posmarować powidłami i wyłożyć śmietanę. Przykryć drugą częścią biszkopta, nasączyć.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z czekoladą, a następnie wylać na biszkopta. Odstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.