Pizzowe ślimaczki

Ciasto drożdżowe z dodatkami na wytrawnie, bez względu na kształt, zawsze smakuje dobrze. Czy jest to tradycyjna pizza, czy pizzerinki, czy stromboli, czy takie pizzowe ślimaczki, drożdżowe specjały zawsze mają wzięcie. W moim domu zdecydowanie jesteśmy fanami tego typu jedzenia.

Tutaj ślimaczki z najprostszym, naszym ulubionym wypełnieniem w postaci szynki, pieczarek, salami i mozzarelli. Jeśli masz ochotę na inne dodatki, możesz wykorzystać to co lubisz.

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200-210 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • oregano
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • koncentrat pomidorowy lub ketchup
  • oregano, bazylia
  • szynka
  • kilka pieczarek
  • 200 g tartej mozzarelli
  • salami
  • masło

Trzy łyżki oleju łączymy z 200 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier oraz rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, oregano, jajkiem oraz mieszanką drożdżową. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.


W tym czasie kroimy pieczarki na plasterki. Obsmażamy je na niewielkiej ilości masła.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Smarujemy go ketchupem lub koncentratem (można też przygotować sos pomidorowy z passaty – podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, wlać passatę, a następnie gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Doprawić do smaku cukrem, oregano, bazylią, solą oraz pieprzem). Oprószamy oregano i bazylią. Posypujemy tartą mozzarellą. Rozkładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki oraz plasterki salami.

Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą ostrego noża (najlepiej takiego z tzw piłką), kroimy na plasterki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.