Placki warzywne z bulgurem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Jedne z najpyszniejszych placków jakie jadłam.
Ich dużym atutem jest smażenie na klarowanym maśle, które nadaje cudownego aromatu i smaku.
Kasza Bulgur jest niesamowita

Co nam trzeba?
100g ugotowanej kaszy Bulgur Kupiec
1 spiczasta papryka czerwona słodka
1 duża cebula biała
2 łyżki posiekanego pora (biała część)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy, po pół płaskiej łyżeczki:
sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i papryka ostra
masło klarowane do smażenia
sos: łyżeczka chrzanu, łyżeczka majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka posiekanego szczypioru

Robimy!
W misce mieszamy ugotowaną kaszę z papryką, cebulą i porem, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wbijamy jajko, zagniatamy całość, dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Mieszamy całość.


Rozgrzewamy masło klarowane i nakładamy łyżką naszą masę, formując placek- nie będzie on mocno zwarty, trzeba go ukształtować- w momencie smażenia zyska spoistość.
Placki podajemy z sosem jogurtowo-chrzanowym

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

3 odpowiedzi na “Placki warzywne z bulgurem”

    1. Kaszę polecam bo jest pyszna- co do opakowań- masz zapewne rację- ja rozcinam woreczek i wsypuje produkt do wody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×