Nie wyobrażam sobie, by dzień miał się dobrze rozpocząć bez dobrego śniadania. Mimo że kocham spać, to i tak wstaję codziennie odpowiednio wcześnie, by przygotować coś pysznego. Kocham owsianki i staram się je ciągle urozmaicać, by się nie znudziły.
Wersja kawowa to dla mnie prawdziwy rarytas. Gotuję ją na mleku owsianym z dodatkiem mocnego, dużego espresso, dosładzam syropem klonowym i aromatyzuje skórką z pomarańczy. Po kilku minutach otrzymuję kremowe, rozpływające się w ustach płatki, które z ulubionymi owocami i pistacjami smakują jeszcze lepiej i pozytywnie nastrajają na resztę dnia. Pamiętajcie, że im lepszej kawy użyjecie, tym lepiej zaczniecie poranek. Ja zaopatrzyłam się w sklepie Przyjaciele Kawy. Znajdziecie tam nie tylko kawy i akcesoria, ale także syropy, herbaty, kakao, słodycze, m.in. pyszne belgijskie czekoladki i wiele innych produktów. Zarówno do przygotowania owsianki, jak i do późniejszego popijania i delektowania się chwilą wykorzystałam kawę ziarnistą z linii Caprissimo, stworzonej przez „Przyjaciół Kawy”. To było przepyszne śniadanie!
1 porcja:
- 40 g płatków owsianych górskich
- 50 ml mocnego espresso (użyłam świeżo mielonej kawy Caprissimo Professional)
- 200 ml napoju owsianego
- 1-2 łyżki syropy klonowego
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 pomarańcza
- kilka malin
- łyżka masła pistacjowego
- kilka niesolonych pistacji
- liofilizowane maliny
Płatki owsiane zalewamy napojem owsianym i kawą.
Dodajemy syrop klonowy, sól i skórkę z pomarańczy.
Na małym ogniu gotujemy 5 minut, aż całość zgęstnieje, a płatki zmiękną.
Podajemy z ulubionymi owocami np. pomarańczą i malinami oraz masłem pistacjowym i pistacjami.
Posypujemy pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Serwujemy w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy.
Brak komentarzy