Ciasto budyniowe
Przy okazji świątecznych przygotowań, każdy z nas traktuje czas na wagę złota.
Dlatego w czeluściach zapisków karteczkowych wyłonił mi się przepis na ciasto bez pieczenia. Co prawda moja Mama na bank nie spróbuje - budyń to nie jest to co lubi najbardziej na świecie, ale reszta ekipy pewnie nie pogardzi :)
Tym bardziej, że Młoda pomaga w przygotowaniach bardzo, a ciasto z powodzeniem nadaje się do zrobienia nawet przez pierwszoklasistkę :)
Składniki:
* 600 g herbatników
* 200 g masła - w temp pokojowej
* płatki migdałów w zależności od preferencji
BUDYŃ
* 1 litr mleka
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 żyżki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru - może być niepełna
* 1 cukier waniliowy lub wanilinowy zależy jaki macie
Przygotowanie:
BUDYŃ
* z litra mleka odlać 1,5 szklanki i dokładnie wymiesząć z mąkami
i cukrami
* resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego powoli powyższą mieszankę dokładnie mieszając
* zagotować cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki
* gdy już masa będzie gotowa, odstawić ją z kuchenki i przełożyć do czystego naczynia do ostygnięcia.
mały tip - aby nie powstał korzuch nalezy przykryć go folią spożywczą :)
Po ostygnięciu budyniu przechodzimy do dalszych czynności :)
* masło pokroić na mniejsze kawałki i ubijać aż się stanie puszyste
* następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo budyń - aż się nie skończy
* kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia
* układać naprzemiennie warstwami herbatniki i krem budyniowy - na wierchu warstwa kremu
* posypujemy płatkami migdałowymi i najtrudniejsza część - odstawiamy do schłodzenia :)
Dajcie znać czy Wam smakowało :)
Smacznego !
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń