piątek, 15 kwietnia 2022

Ekspresowy sos chrzanowy z jabłkiem do wędlin i jajek

Jedną z moich ulubionych rzeczy na wielkanocnym stole jest Polski sos Wielkanocny, czyli puchaty sos na bazie jajek, śmietany i ziół, który jest absolutną poezją, jednak przecieranie jajek przez drobne sitko bywa czasochłonne.
Prawdą jest, że wędliny, mięsa i jaja bardzo lubują się w kąpielach we wszelkich sosach i opływaniu w dodatkowy smak.
Wiele z nich wymaga czasu na przygotowanie, dlatego dziś pyszna opcja zimnego sosu świetnie komponującego się z wielkanocnym śniadaniem, który przygotujecie w mgnieniu oka!
Połączenie charakternego chrzanu ze słodko-kwaśnym jabłkiem na bazie kremowego połączenia jogurtu i majonezu to eksplozja smaków w każdym kęsie, która wzbogaci półmiski wędlin i doda wyjątkowego smaku jajkom.
To kilka prostych składników, które połączone w jedno tworzą naprawdę pyszny, prosty dodatek pełen charakternego ale i zrównoważonego smaku.























Sos chrzanowy z jabłkiem
Potrzebujesz:

  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki jabłka startego na drobnej tarce
  • 3 czubate łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Wstawić do lodówki na 30-60min.

Smacznego!







































Easter horseradish & apple sauce for ham and eggs
Ingredients:
  • 2 heaped teaspoons of horseradish
  • 2 tablespoons of apple grated on a fine grater
  • 3 heaped teaspoons of mayonnaise
  • 1 tablespoon of orange juice
  • 3 tablespoons of plain yogurt
  • pepper and salt to taste
Method:
1. Mix all ingredients thoroughly.
2. Season to taste with salt and pepper.
3. Put in the fridge for 30-60 minutes.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...