piątek, 15 kwietnia 2022

SERNIK Z KOZIEGO TWAROŻKU NA SPODZIE Z CIASTECZEK SPECULOOS Z PISTACJAMI

Na stół wielkanocny proponuję Wam szybki i prosty w przygotowaniu sernik z koziego serka na spodzie z korzennych herbatników speculoos, ozdobiony niesolonymi pistacjami. Życzę Wam wszystkim radosnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych! 



 


Przygotowanie: 25 min.

Chłodzenie: 4 godz.

Pieczenie: 1h 05

 

Porcja dla 4-6 osób:

● 375 g koziego serka twarogowego

● 175 g herbatników korzennych speculoos

● 150 g płynnego miodu (+ do dekoracji)

(lub syropu z agawy)

● 75 g masła

● 3 jajka

● 15 cl gęstej (22%) śmietany do sosów

typu śmietana szefa kuchni Danone

● 1 laska wanilii

● sól

● 40 g niesolonych wyłuskanych pistacji

Sprzęt: tortownica

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C.

Rozpuść masło. Zmiksuj lub rozgnieć herbatniki. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż spód uprzednio natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Ugnieć i wyrównaj łyżką, po czym wstaw na około 15 minut do piekarnika.

W międzyczasie rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj ziarenka. W misce ubij trzepaczką serek kozi ze śmietaną, miodem, ziarenkami wanilii i szczyptą soli. Domieszaj po jednym jaku, cały czas ubijając.

Wylej mieszaninę na upieczony spód z herbatników speculoos. Wyrównaj powierzchnię i wstaw na około 45 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia w tortownicy na co najmniej 4 godziny.

Pistacje upraż na suchej patelni, posiekaj je grubo nożem.

Wyjmij z tortownicy schłodzony sernik, polej płynnym miodem (lub syropem z agawy), posyp posiekanymi pistacjami i podaj. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz