Składniki
ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody
3 łyżki kawy mielonej
2 łyżki kakao
garść orzechów
masa:
1 kostka masła
3 jaja
niepełna szklanka cukru
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
kieliszek wódki
Sposób przygotowania
Ciasto: Ubić jajo z połową cukru, dodać mąkę z sodą, śmietanę, resztę cukru i ocet. Dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części, pierwszą wymieszać z kawą, drugą z kakao, trzecią z utartymi orzechami.
Placki piec ok. 15 minut w temp. 160-180 stopni na blaszce 20×35 cm.
W garnuszku ubić jaja z cukrem, wymieszać z mąka. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy ubijając trzepaczką. Postawić na małym ogniu dopóki i cały czas mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony krem. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao i wódkę.
Placki przełożyć kremem i udekorować polewą. Smacznego 😉
Każde ciasto czekoladowe smakuje mojemu synowi 😉 To wygląda przepysznie 😉
PolubieniePolubienie
Dzięki 🙂 Mój partner za to woli czekoladę w czystej postaci, więc ciasta ograniczam 🙂
PolubieniePolubienie