Ciasto czekoladowe

Obraz 3436

Składniki

ciasto:

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 szklanka śmietany

1 jajo

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

3 łyżki kawy mielonej

2 łyżki kakao

garść orzechów

masa:

1 kostka masła

3 jaja

niepełna szklanka cukru

1,5 łyżki mąki

1 szklanka mleka

2 łyżki kakao

kieliszek wódki

 

Sposób przygotowania

Ciasto: Ubić jajo z połową cukru, dodać mąkę z sodą, śmietanę, resztę cukru i ocet. Dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części, pierwszą wymieszać z kawą, drugą z kakao, trzecią z utartymi orzechami.

Obraz 3413

Placki piec ok. 15 minut w temp. 160-180 stopni na blaszce 20×35 cm.

Obraz 3421

W garnuszku ubić jaja z cukrem, wymieszać z mąka. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy ubijając trzepaczką. Postawić na małym ogniu dopóki i cały czas mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.

Obraz 3417

Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony krem. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao i wódkę.

Placki przełożyć kremem i udekorować polewą. Smacznego 😉

2 uwagi do wpisu “Ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz