Szukaj na tym blogu

Babka kajmakowa na Wielkanoc

 

Składniki na babkę o średnicy 23 cm:
  • 350 g masy krówkowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 4 łyżki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych
Sposób wykonania:
  1. Do garnka włożyć masę krówkową i masło. Rozpuścić na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia.
  2. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po 1 łyżce cukru  i po jednym żółtku oraz aromat. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać przestudzoną masę kajmakową. Całość połączyć w jednolitą masę.
  3. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łopatką.
  4. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę przelać do formy.
  5. Piec przez około 45 minut do suchego patyczka w 180 stopniach. 
  6. Przygotowanie polewy: W rondelku podgrzać masę krówkową i kremówkę, dodać ekstrakt. Polewą udekorować przestudzoną babkę i posypać płatkami migdałowymi. 
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger