czwartek, 14 kwietnia 2022

Czekoladowe naleśniki z musem jabłkowowo-bananowym z wafelkami

 

Czekoladowe naleśniki z musem jabłkowowo-bananowym zcynamonem z wafelkamim, jabłkowo- jagodowym polane gorzką czekoladą, chrupiącym surowym kakao, żurawiną, miętą i wafelkami. Jako nadzienia użyłam ekologicznych musów Mogli o różnych smakach. Same naleśniki wypiekłam na małej patelni i złożyłam w małe trójkąty. 

Skałdniki:

Ciasto:

szklanka mąki orkiszowej

2 łyżki kakao (przesianego)

szczypta soli

jajko (weganie omijają ten składnik można dodać łyzeczkę mąki ziemniaczanej)

200 ml mleka/napoju migdałowego

1/2 szklanki gazowanej wody

olej rzepakowy do smażenia 

Dadatki: musy owocewe Mogli, wafelki czekoladowe Mogli, zurawina, rozpuszczona gorzka czekolada, mięta, surowe łamane kakao





Przygotowanie:

Mąkę przesiej razem z kakao, dodaj mleko, jajko i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Nastepnie na niewielkiej ilości oleju smaż cienkie placki (użyłam małej patelni). 
Naleśniki nadziewaj dowolnym musem i udekoruj według własnego uznania. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz