Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem to główny dodatek do dań Wielkanocnych, ale również Bożonarodzeniowych. Nie może jej zabraknąć, gdy jemy pieczoną białą kiełbasę np. z przepisu na białą kiełbasę z cebulą. Ten przepis mam od mojej mamy, która od lat przygotowuje ćwikłę w ten sposób i zawsze wychodzi przepyszna. Danie składa się z gotowanych buraków startych na tarce bądź pokrojonych w drobne kawałki ze sporą ilością tartego chrzanu.

Ćwikła z chrzanem jest niezastąpiona na świątecznym stole, ale dodaje ją również do innych dań, np. do codziennych obiadów mięsnych, klusek śląskich, kopytek czy jako dodatek do kanapek z pieczonymi mięsami. W podanym przepisie wykorzystałam chrzan ze słoiczka, można wykorzystać również zwykły korzeń chrzanu. Wykorzystując chrzan ze słoika pamiętaj, by kupić taki z minimum 60% chrzanu.

Ćwikła z chrzanem – Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych (waga surowych buraków)
  • 100 g tartego chrzanu ze słoika
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

ćwikła z chrzanem

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Buraki ćwikłowe umyj dokładnie, nie obieraj i gotuj w garnku, do momentu, aż będą miękkie czyli około 60 – 80 minut. Ja miałam malutkie buraki, więc gotowałam je krócej, jeśli masz większe buraki gotuj je dłużej. Buraki możesz również upiec w piekarniku. Każdego buraka osobno zawiń w folię spożywczą i umieść w formie do pieczenia, by zabezpieczyć przed ubrudzeniem piekarnika sokiem z buraka. Buraki umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez około 90 minut.

Po upieczeniu bądź ugotowaniu buraków jeszcze ciepłe ( ale nie gorące, by się nie oparzyć) obierz ze skórki. Podczas obróbki ugotowanych buraków najlepiej założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ sok z buraków pozostaje długo na skórze.

Obrane i chłodne buraki zetrzyj na tarce na większych oczkach bądź pokrój w cieniutkie plasterki bądź drobną kostkę. Następnie dodaj chrzan ze słoiczka, ocet, sól, cukier, wymieszaj całość i pozostaw na godzinę bądź dłużej w lodówce aby smaki się przeszły. Jeśli lubisz bardzo ostre smaki dodaj więcej chrzanu, jeśli wolisz łagodniejsze dodaj mniej. Następnie przemieszaj ponownie, zlej ewentualny nadmiar soku. Gotową ćwikłę z chrzanem przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Tak przygotowaną ćwikłę z powodzeniem możesz również przełożyć do słoików i pasteryzować, by przechowywać przez dłuższy czas.

Smacznego!