środa, 13 kwietnia 2022

Prosta babka waniliowa z herbatą Matcha

Kuchnia w generalnym remocie.
Gołe, świeżo pomalowane ściany, lodówka, piekarnik i prowizoryczny blat nie dają wielu możliwości na kuchenne wojaże i szał gotowania, dlatego tegoroczne wielkanocne inspiracje są proste w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne.
Jeżeli podobnie jak ja nie macie zbyt wielu kuchennych możliwości lub czasu na większe przygotowania, a jednocześnie nie chcecie tracić na smaku i wyglądzie, to ten sezon wielkanocny w Kuchni w Słońcu jest dla Was! :)
Były już wiosenne jajka faszerowane młodą pokrzywą, do których farsz przygotujecie w kilka minut, dlatego dziś w menu trochę słodyczy.
Przed Państwem prosta i pyszna babka wielkanocna z dodatkiem zielonej herbaty Matcha.
Delikatne ciasto waniliowe przeplatane zielonymi wstęgami herbacianych warstw idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady, filiżanką ulubionej kawy i rozkwitającą wiosną.
Lekki herbaciany posmak przyjemnie wybija się na tle wanilii, towrząc razem świeży wiosenny smak, jeśli jednak nie lubicie lub nie macie w spiżarce Matchy, możecie ją pominąć lub zastąpić np. kakao.
Babka, gotowa w niespełna godzinę, wypełni kuchnię najsłodszym zapachem domowych wypieków i obietnicą przyjemnego, wielkanocnego czasu spędzonego w ulubiony sposób :)
Wystarczy kilka ruchów by po niedługiej chwili móc cieszyć się lekką słodkością oblaną białą czekoladą.
Do tego jeszcze kilka kwiatów forsycji, która jest właśnie w pełnym rozkwicie i można postawić na stół tę słodką piękność ♥























Babka waniliowa z herbatą Matcha
Potrzebujesz:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki herbaty Matcha w proszku / kakao
Polewa:
  • 100g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • kwiaty forsycji do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przyrzadzenia:
1. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, mleko i ekstrakt z wanilii - miksuj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
3. Do drugiej miski przełóż ok. 1/3 ciasta.
4. Do większej porcji ciasta dodaj herbatę Matcha w porszku i dokładnie wymieszaj.
5. Natłuść foremkę do babki i oprósz ją mąką lub bułką tartą.
6. Na dno foremki wyłóż połowę herbacianego ciasta, następnie całą waniliową masę i przykryj pozostałą częścią zielonego ciasta i wyrównaj wierzch.
7. Piecz w 180*C przez 40min lub do suchego patyczka.

Polewa:
1. Rozpuść czekoladę z mlekiem, dokładnie wymieszaj i polej upieczoną babkę.
2. Udekoruj według uznania.

Smacznego!
























Vanilla and Matcha tea babka cake
Ingredients:

  • 200g of butter
  • 200g of sugar
  • 300g of flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 3 eggs
  • 125ml of milk
  • 1 teaspoon of vanilla extract / seeds from 1/2 vanilla pod
  • 3 teaspoons of Matcha powder / cocoa powder

Icing:

  • 100g of white chocolate
  • 4 tablespoons of milk
  • forsythia flowers for decoration (optional)

Method:
1. Beat butter and sugar until light, fluffy.
2. Add flour with baking powder, eggs, milk and vanilla extract - mix until a smooth, thick dough is obtained.
3. Put about 1/3 of the dough into the second bowl.
4. For a larger portion of dough, add the Matcha tea in the porridge and mix thoroughly.
5. Grease the cake pan and dust it with flour or breadcrumbs.
6. Put half the tea cake on the bottom of the mold, then the whole vanilla mass and cover with the rest of the green cake and even out the top.
7. Bake at 180 * C for 40 minutes or until a dry stick.

Icing:
1. Melt the chocolate with milk, mix thoroughly and pour over the baked cake.
2. Decorate as desired.

Enjoy! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...