wtorek, 12 kwietnia 2022

Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka

Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka
Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski

Jedną z charakterystycznych cech tradycyjnej kuchni naszego regionu jest zastępowanie podstawowych składników niektórych potraw zupełnie innymi, często tańszymi lub łatwiej dostępnymi, produktami. W myśl tej idei kasza jęczmienne udaje mięsny farsz w pierogach, ukiszone ziemniaki grają rolę kwaśnej kapusty, a z ugotowanych jajek robimy żółty ser. Tym razem prezentuję danie, w którym seler zastępuje gotowane jajka. W połączeniu z marynowanym chrzanem, jabłkiem i śmietaną oraz doprawione solą, cukrem i dokwaszone sokiem z cytryny, danie przypomina typowy chrzan jajeczny. I podobnie jak swój pierwowzór doskonale pasuje do wędlin, gorących mięs i chleba. Chrzan z jabłkiem i selerem może być ciekawą alternatywą dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść jajek, a brakuje im tego ostrego smaku chrzanu jajecznego.

Przepis Pani Janiny Olszowy pochodzi z „Ziemi Kolbuszowskiej” nr 3/198.


Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka
Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 duże kwaśne jabłko
  • pół selera
  • 1 słoiczek startego chrzanu (marynowanego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z marynowanym chrzanem. Dodajemy oczyszczamy i starty na tarce o drobnych oczkach seler. Dodajemy śmietanę i doprawiamy sałatkę cukrem oraz solą. Ze względu na łagodny smak selera sałatkę trzeba dobrze doprawić i dokwasić sokiem z cytryny.

 

 

Więcej regionalnych dań

Znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.