Sernik z mlekiem w proszku

M&B
Sernik z mlekiem w proszku

Do pokaźnej kolekcji ponad 50 przepisów na serniki dopisujemy przepis na sernik z mlekiem w proszku. Leciutki jak piórko i puszysty serniczek dołącza do grona naszych faworytów. Sernik piekliśmy w kąpieli wodnej, dzięki czemu wyrósł on równo, a po upieczeniu nie opadł i nie pękł, więc lekka dekoracja z cukru pudru i owoców wystarczyła. Sernik z pełnotłustym mlekiem w proszku najlepiej smakował nam ze świeżymi owocami, ale równie dobry był polany podgrzanym dżemem oraz polewą czekoladową.

Sernik z mlekiem w proszku – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jajek wielkości L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Spód z herbatników:

  • 250 g herbatników (np. kakaowych)
  • 100 g masła






Przygotowanie

Spód z herbatników:

Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.

Herbatniki rozdrobnić w malakserze, dodać masło, wymieszać.

Dno formy (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać na nim mieszaninę z herbatników, wyrównać ją i docisnąć. Jeżeli forma ma wyjmowane dno, należy jej dno i boki dokładnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.

Mleko w proszku wymieszać z proszkiem budyniowym.

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka przelać do misy miksera, wsypać cukier, ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie wlać mleko, krótko zmiksować, po czym miksując na niewielkich obrotach, dodawać partiami mleko w proszku wymieszane z budyniami.

Do masy dodać ser z wiaderka, krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników. Następnie dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując na niskich obrotach.

Na koniec szpatułką wmieszać ubite na sztywno białka (masa serowa będzie rzadka).

Wykonanie

Formę do pieczenia wyjąć z lodówki, ostrożnie i powoli przelewać do niej masę serową.

Piekarnik rozgrzać do 160oC (z termoobiegiem). Formę z sernikiem włożyć do dużej i głębokiej blachy z wyposażenia piekarnika, wstawić do piekarnika. Do dużej blachy nalać tyle gorącej wody, aby forma z ciastem była zanurzona do 1/2 jej wysokości. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 30 minut, po czym blachę z wodą wyjąć, a sernik zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Sernik z mlekiem w proszku przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować świeżymi owocami lub owocowym sosem.






Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z mlekiem w proszku
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis