poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami

Ponieważ no cóż mój J. się obraził bo ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami...

Składniki: 

Ciasto:

250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
2 żółtka
120 gram zimnego masła
5 łyżek kakao


Masa:

2 budynie malinowe
500 ml. mleka
1/2 szkl. cukru
5 łyżek bardzo czubatych twarogu sernikowego


Dodatkowo:

4 jabłka
cukier puder do posypania

Niepełną szklankę mleka odmierzamy i rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem.
Do gotującego się mleka wlewamy budynie i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.Budyń powinien mieć konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy.

Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.


Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..

Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 









zBLOGowani.pl
Jedz polskie jabłka

2 komentarze :

  1. O rety jak romantycznie :))

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona zachwycająco wygląda! No piękna jest po prostu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena