Tort makowo orzechowy z borówkami

Tort z niskim indeksem glikemicznym a jednak z doskonałym smakiem. Uwielbiam mak i masło orzechowe więc jest to dla mnie idealne połączenie. Dodatek borówek przełamuje delikatnie smak i dodaje świeżości.

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 60 g erytrytolu drobno zmielonego w blenderze 
  • 2 łyżki maku
  • 40g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 
  • 40g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej 
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Szczypta soli
  • 100g serka typu Philadelphia lub mascarpone 
  • 3 łyżki masła orzechowego gładkiego 
  • 300 ml śmietany 36%
  • 50g erytrytolu

Dodatkowo sok z połowy pomarańczy, 200g borówek amerykańskich. 

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodawać erytrytol. Do ubitej na sztywno piany stopniowo dodawać żółtka pamiętając aby chwilę po każdym miksować.

Mak, mąkę orkiszową i owsianą,  proszek do pieczenia, sodę i skórkę z pomarańczy wymieszać w osobnej misce. 

Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. 

Całość przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, środek może się trochę zapaść ale nie przeszkadza to w efekcie końcowym. 

Masa:
Masło orzechowe połączyć z serkiem i erytrytolem. Wymieszać na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywno.

Dodać jedną łyżkę ubitej śmietany do masy orzechowej i wymieszać. Czynność powtórzyć 3 razy aby masa stała się luźniejsza. Następnie dodać masę orzechową do pozostałej śmietany i całość wymieszać. 

Całość
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i skropić sokiem z połowy pomarańczy. Biszkopt nie musi być bardzo wilgotny. 

Na spód wyłożyć połowę masy orzechowej i rozłożyć połowę borówek. 

Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu. Na górę wyłożyć resztę masy orzechowej i borówek. 

Dodaj komentarz