Sałatka z pieczonych buraków

/ 7

Zdrowa sałatka z pieczonych buraków to idealny dodatek do obiadu. Sałatka z buraków w połączeniu z ugotowanym jajkiem może również stanowić pyszny i zdrowy obiad dla wegetarian. Zdrowa, smaczna i do tego łatwa do przygotowania sałatka sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Surówka z buraka i jabłka
Pieczone buraki są tak smaczne, że odkąd pierwszy raz spróbowałam, to już nigdy ich nie gotuję. Nawet barszcz robię z wcześniej upieczonych buraków, gdyż ma więcej smaku i ma lepszy kolor. Uwielbiam buraki i sałatka z pieczonych buraków jest jedyną z częściej występujących sałatek w moim menu. Sałatka z buraków ostatnio była u mnie w wersji z kapustą pekińską i również wszystkim bardzo smakowała.

Do pieczenia najlepiej kupić średniej wielkości buraki o bardzo intensywnym, ciemnym odcieniu czerwieni, gdyż takie są najsmaczniejsze. Osobiście bardzo lubię buraki podłużne, ale nie zawsze są do kupienia. Smak sałatki buraczanej jest uzależniony od dobrej jakości składników, a szczególnie od rodzaju braka.

Sałatkę z pieczonych buraków można doprawić według uznania, sokiem z cytryny, octem jabłkowym, a nawet jeśli ktoś lubi chrzanem. Ogórki kiszone mogą mieć różny stopień ukiszenia i osolenia, dlatego do sałatki dodawać je partiami tak, aby nie zdominowały smaku buraka.
Sałatka z buraka, kiszonego ogórka i jabłka
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia buraków

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków:

  • 1 kg buraków (u mnie podłużne)
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków?

  1. Buraki opłukać i bez obierania zawinąć każdy w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Buraki położyć na blaszkę z piekarnika i umieścić ją na 2 poziomie od dołu. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 60 - 80 minut, w zależności od wielkości buraków. Do pieczenia wybierać jednakowej wielkości buraki, wtedy równomiernie i w tym samym czasie będą upieczone.
  2. Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać i poszatkować na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
  4. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jeśli mają grubą skórkę to wcześniej je obrać.
  5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
  6. Sałatka z pieczonych buraków stanowi pyszny dodatek do dań mięsnych. Po dodaniu zaś ugotowanego jajka sprawdzi się również jako samodzielna przekąska na zdrowe śniadanie lub kolację.

    Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.

Komentarze

  1. Słyszałam już kiedyś o takiej. Nigdy nie próbowałam jej robić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, buraki to ogromny zastrzyk witamin i przede wszystkim zdrowa przekąska. Uwielbiam tego typu sałatki, często traktuje je właśnie jako posiłek, szczególnie w przypadku spadku energii. Niedrogie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne danie. Czego chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie nie znam. Bedę musiała kiedyś spróbować jej

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również taką robię i polecam. Zdrowa i na prawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęciłmnie przepis a te wspaniałą sałatkę, przyznam że jeszcze nie degustowałam ale zrobię tomozliwie szybko bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *