Miód – to właśnie on już od wielu lat odgrywa kluczową rolę w polskiej kuchni. Wszyscy kochają go za jego wyjątkowy smak, ale też i wyjątkowe właściwości, jakich nie można mu odmówić. Dobrze wykorzystany potrafi rewelacyjnie zadbać o odporność i ją poprawić, zwłaszcza jeśli jest spożywany systematycznie.
Ten słodki przysmak uwielbiany przez niedźwiadki warto jeść dosłownie codziennie. Co prawda ma on sporo cukru, ale właśnie dzięki temu może okazać się świetną alternatywą dla gotowych i sztucznych słodyczy, które nie są niczym dobrym dla organizmu i których należałoby unikać. Każdy człowiek, który chce zadbać jeszcze lepiej o swój organizm, powinien każdego dnia zjadać przynajmniej jedną dużą łyżkę jakościowego miodu. A co to znaczy „jakościowy”? Otóż taki, który został wykonany naturalnymi metodami. Miodów sklepowych lepiej unikać. Przeważnie są one produkowane na skalę światową, przez co nie dba się o ich jakość, a wyłącznie o ich walory smakowe. Najlepszy będzie miód prosto z pasieki. Można go dostać chociażby w sklepach ze zdrową żywnością i internetowych sklepach ekologicznych. A jak ten pyszny słodziutki ulepek działa na zdrowie? Przede wszystkim rozgrzewa organizm od środka i to zawsze, niekoniecznie wtedy, gdy zostanie dodany do herbaty.
Miód potrafi też regenerować różne narządy. Zapewnia im skuteczną ochronę i zabezpieczenie. Efektywnie okrywa ścianki gardła i dzięki temu łagodzi jego ból oraz zmniejsza kaszel. Od dawien dawna z miodu tworzy się też bardziej specjalistyczne domowe lekarstwa. W prosty sposób można wykonać z niego różne nalewki, syropy i inne specyfiki o prozdrowotnym działaniu. Bardzo ważne jest jednak to, by spożywać miód o odpowiedniej temperaturze. Ta temperatura nie może być zbyt wysoka. Wartościowe enzymy zawarte w miodzie ulegają bowiem degradacji w przypadku ich podgrzania do temperatury wynoszącej 45 stopni C. Miodem można natomiast smarować zwykłe pieczywo czy dodawać go do owsianek. Warto też uzupełniać nim zwykłą wodę. Będzie ona wtedy i zdrowsza, i smaczniejsza.