Lekka sałatka na wielkanocny stół – truskawki ze szpinakiem, szparagami, jajkiem i serem

Lekka sałatka na wielkanocny stół – truskawki ze szpinakiem, szparagami, jajkiem i serem

Jeśli kochasz kolorowe sałatki, lekkie, świeże i o zaskakujących połączeniach, to może to być sałatka dla Ciebie. Sałatka z truskawkami zawsze zachwyca swym wyglądem i do tego sprawia o tej porze roku sporo przyjemności – niektórzy jedzą truskawki po raz pierwszy. Na szczęście hiszpańskie truskawki smakują już całkiem nieźle!

Jeśli dostaniecie w sklepie jajka przepiórcze, to weźcie je bez zastanowienia 🙂 Dlaczego? Bo są zdrowsze od kurzych 😊 Po pierwsze mają mniej tłuszczu niż kurze jajka, a jedząc je nie trzeba się martwić o cholesterol czy kalorie. Do tego zawierają więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Mają także fosfor, którego nie znajdziemy w kurzym jajku. Nie uczulają, no i ….. są uznawane za silnie działający afrodyzjak :p

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj szparagi i usuń z nich sztywne końce – ostatnie 2-3 cm.
  2. Włóż je do garnka ze wrzątkiem, wsyp płaską łyżeczkę soli i gotuj przez 12 minut.
  3. Następnie wyjmij je delikatnie i pozostaw do ostygnięcia na papierowym ręczniku. Pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm.
  4. Truskawki umyj, oczyść z ogonków i wzdłuż przekrój na ćwiartki.
  5. Fetę pokrój w kostkę, jeśli użyjesz innego sera, np. sera korycińskiego, to dodaj do sosu dodatkowe dwie szczypty soli.
  6. W niewielkim garnuszku zagotuj wodę i włóż ostrożnie jajka przepiórcze – gotuj je 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku. Zlej wrzątek, przelej je zimną wodą, a następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
  7. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na lekko złoty kolor.
  8. Na bardzo dużym talerzu lub w szklanej misce wyłóż szpinak, pokrojone szparagi, ser, truskawki i jajka przepiórcze. Jeśli podajesz sałatkę w misce – wymieszaj delikatnie.
  9. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów i odrobiną czarnego, mielonego pieprzu.
  10. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce – sałatka będzie wyglądała pięknie.

Składniki

  • 200 g szpinaku baby
  • 150 g truskawek
  • 100 g sera typu feta lub sera korycińskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 18 jajek przepiórczych lub 4 kurze w rozmiarze M
  • 50 g płatków migdałów do posypania

Wykonanie

  1. Truskawki umyj i oczyść z ogonków.
  2. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Składniki SOS

  • 5 średniej wielkości truskawek – około 100 g
  • pół łyżeczki musztardy delikatesowej
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek – około 20 g
  • dwie szczypty czarnego mielonego pieprzu
  • dwie szczypty soli

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz