Babka z bakaliami i kokosem

Babka z bakaliami i kokosem – prosty przepis

Lubicie babki? Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Pyszna babka z bakaliami i kokosem to idealne ciasto na święta. U nas taka wielkanocna babka zawsze szybko znika ze świątecznego stołu 🙂 Zostają po niej tylo słodkie okruszki 😉 Babka z bakaliami sprawdzi się też doskonale jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Taka babka jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu, a odpowiednio przechowywana długo zachowuje świeżość. Dlatego jeśli lubicie proste, szybkie wypieki z dodatkiem bakalii i kokosa, to spróbujcie babki z mojego przepisu 🙂

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukacie innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój przepis na sernik z mlekiem skondesowanym. Na wielkanocnym stole pysznie będzie się też prezentować babka serowa z mascarpone i urocze wielkanocne ciasteczka. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na święta.

Wielkanocna babka z bakaliami – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka do bakalii
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2  łyżki wiórków kokosowych
  • 175 g masła
  • 3 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • pół szklanki posiekanych bakalii – u mnie daktyle, orzechy laskowe, żurawina, pistacje, migdały

Do dekoracji

  • polewa z mlecznej czekolady, czekoladowe pastylki i posiekane pistacje

*szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy będziemy je dodawać powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. Wieszamy składniki łyżką.

Następnie wbijamy 3 jajka, wstępnie mieszamy. Po chwili dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy składniki do połączenia.

Bakalie (w dowolnych proporcjach) siekamy. Powinniśmy mieć pół szklanki posiekanych bakalii. Do bakalii dodajemy łyżeczkę mąki i wszystko mieszamy. Tak przygotowane bakalie dodajemy do masy. Wszystko krótko mieszamy mieszamy.

Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec np. w formie z kominkiem).

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Gdy babka przestygnie wyciągamy ją z formy i dekorujemy polewą z mlecznej czekolady, posiekanymi pistacjami i kropelkami czekolady.

Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz