czwartek, 7 kwietnia 2022

Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka

Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Ostrowy Baranowski, gmina Cmolas, powiat kolbuszowski

Mazurek to jedno z tych ciast, których w naszym regionie na tradycyjnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć. Zachęcam więc do upieczenia mazurka wykwintnego, który spełnia wszystkie kryteria wielkanocnego przysmaku: jest złożony z dwóch blatów kruchego ciasta, główny dodatek stanowią suszone owoce i smaczny krem, a ciasto jest niewysokie i bardzo słodkie (cukier można ograniczyć o połowę).

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Lesianki” z Ostrów Baranowskich został opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 23 marca 2016 r.


Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła

Dodatkowo:

  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 250 g suszonych owoców: śliwki, rodzynki, morele (zamiast moreli dodałam migdały)

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło ucieramy, dodając do niego stopniowo cukier puder, a następnie wbijając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 15 minut.

Przygotowujemy krem. Mleko, żółtka, jajko, cukier i mąkę dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę trzeba cały czas mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Gęstą masę przestudzamy, po czym dodajemy do niej po kawałku miękkiego masła i miksujemy do połączenia składników.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy go drugim blatem. Na cieście rozsmarowujemy powidła, a na nie wykładamy pozostały krem. Dekorujemy suszonymi owocami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Mazurka odstawiamy w chłodne miejsce, żeby krem zastygł i związał blaty ciasta.


Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka
Mazurek wykwintny – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.