Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 kwietnia 2022

Indyk na kanapki z szynkowaru

W momencie kiedy weszłam w posiadanie szynkowaru, wędliny zakupione w sklepie już tak dobrze mi nie smakują. 
Szynkowar służy nie tylko do parzenia, ale  w nim również marynujemy wcześniej mięso. Zresztą, kliknijcie w link ,a dowiecie się wszystkiego co potrzeba na temat szynkowaru.
Miłej lektury:)


 
Ilość mięsa na szynkowar o poj. 1,5 l 


Składniki:
-1,2 kg piersi z indyka
-1 łyżeczka soli zwykłej
-1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
-1łyżka majeranku
-1 łyżeczka papryki słodkiej 
-szczypta papryki ostrej
-2 łyżeczki żelatyny
-100 ml wody

Połowę mięsa zmielić w maszynce na drobnym sitku, resztę pokroić w kostkę i delikatnie rozbić tłuczkiem.
Dodać sól, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpuścić żelatynę w letniej wodzie, dodać do mięsa i dobrze wymieszać.



Do szynkowaru włożyć worek, napełnić mięsem dobrze ubijając.
Napełnionym szynkowarem postukać kilka razy o twarde podłoże, w celu usunięcia ewentualnego powietrza, zakręcić szczelnie worek, nałożyć pokrywkę ze sprężyną i dobrze zamknąć.



Ponownie odstawić mięso na noc do lodówki.
Następnego dnia napełnić odpowiedni garnek do parzenia wodą do wysokości 3/4 , doprowadzić wodę do temp. 80°-85°C włożyć szynkowar z wbitym w mięso termometrem i parzyć do uzyskania zaznaczonej na termometrze temperatury odpowiadającej parzeniu drobiu, tj; w przedziale72°C-74°C.




Kiedy termometr osiągnie pożądaną temperaturę wyjmujemy szynkowar z garnka i zanurzamy od razu w lodowatej wodzie do wystudzenia.
Zimny szynkowar odstawiamy znowu na noc do lodówki w celu całkowitego stężenia mięsa.



Następnego dnia wyjmujemy worek z mięsem, delikatnie go rozcinamy, aby mięso dobrze wyszło. 
Wędlinę pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku lub od razu na kanapkach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

4 komentarze:

  1. Znajomemu podeśle ten blog. On na ten blog bardzo szybko wejdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie to wygląda. Coś fantastycznego do kanapki 🙂👍 Wspaniałe propozycje przepisów kulinarnych publikujesz - są niesamowite i znakomite 👦👍

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 😘
    Patryk

    OdpowiedzUsuń