Frytki z cukinii jako alternatywa

Frytki z cukinii jako alternatywa

Frytki z cukinii są bardzo smaczne, miękkie i delikatne. Można zjadać je samodzielnie z ulubionym sosem np. jogurtowym czy czosnkowym albo jako dodatek do potraw. Proste w przygotowaniu i niskokaloryczne. Ich atutem jest to, że pieczone są w piekarniku, więc nie potrzebują dużej ilości oleju. Frytki z cukinii są zdrowszą wersją frytek z ziemniaków.

Frytki z cukinii jako alternatywa

5.0 z 2 głosy
Autor: Przepisy czytelników Danie: FrytkiKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Frytki z cukinią są ciekawą alternatywą dla frytek ziemniaczanych. Jest to także ciekawy sposób na przemycenie tego zdrowego warzywa do diety.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • 2 duże jajka

  • 6 łyżek oliwy

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka płaska soli


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i każdą sztukę przekroić na pół, a potem jeszcze kilkakrotnie wzdłuż, aby otrzymać frytki nie dłuższe niż 2 cm.
  • Następnie do jednego naczynia wsypać bułkę tartą, a do drugiego wbić jajka z dodatkiem przypraw i oliwy i wymieszać.
  • Każdy kawałek cukinii najpierw obracać w bułce, potem w jajku z przyprawami i znowu w bułce. Gotowe do pieczenia frytki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia obok siebie.
  • Na koniec piec je w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 min, do momentu, aż panierka ładnie się zarumieni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*