Rolada z indyka z suszonymi śliwkami

Jeżeli lubicie schab ze śliwką, być może zasmakuje Wam też rolada indycza z suszonymi śliwkami.

To mięso idealne na święta, czy rodzinny obiad.

Wychodzi smaczne, a porcja jest podzielna.

Rolada z indyka to propozycja szczególnie dla tych, którzy lubią mięsa z dodatkiem owoców. Niespodziankę, a zarazem chrupiący dodatek, stanowią tutaj orzechy.

  • 1 pierś z indyka
  • 200 g suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
  • 120 g żółtej mozzarelli w kostce, takiej do pizzy
  • mielona słodka papryka
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczone mięso nacinamy wzdłuż w taki sposób, aby otrzymać większy płat. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając całości podobną grubość. Oprószamy z obu stron słodką papryką, odrobiną granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem.

Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Orzechy grubo siekamy.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Posypujemy po mięsie. Rozkładamy śliwki z orzechami. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy nicią kuchenną.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy na dno odrobinę wrzątku. Zapiekamy, pod przykryciem, przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby mięso co jakiś czas podlewamy niewielką ilością wody.