Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

Zupy | Jednogarnkowe

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

15 minut przygotowanie + 1 godzina gotowanie

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

To wersja pełnowartościowa, aromatyczna i pełna smaku. Jestem fanką zupy pomidorowej z makaronem 🙂 Przepis na zupę pomidorową w tej wersji jest idealny na przemijającą zimę. Daje dużo ciepła, napełnia brzuch na długo, a zupa jest wyjątkowo dobra.

Do zrobienia zupy pomidorowej potrzebujesz właściwie tego, co masz w lodówce. U mnie przepis powstał właśnie podczas czyszczenia lodówki. Najpierw miałam zrobić gnocchi z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, ale zanim do tego doszło, to skończyły mi się ziemniaki, a musiałam wykorzystać mięso. Powstała zupa.

Ja dodałam do tej zupy szpinak, ale może to być też jarmuż albo kapusta włoska. Jeśli nie znajdziesz w sklepie makaronu Orzo (chociaż jest już chyba w każdym markecie) to śmiało użyj innego kształtu 😉 . Jeśli masz w lodówce warzywa, które nie są podane w przepisie, ale zalegają na półce (np. fasola, pietruszka czy cokolwiek innego) też koniecznie je dodaj!

Jak zrobić zupę pomidorową z mięsem mielonym?

W dużym garnku usmaż mięso mielone, dopraw przyprawami i wyjmij na talerz. Wszystkie warzywa pokrój i podsmaż na tłuszczu z mięsa. Zalej warzywa wodą i gotuj do miękkości. Dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj dalej. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ugotuj makaron w osobnym naczyniu lub jeśli wiesz, że zjesz całą zupę na raz, to możesz ugotować makaron w zupie. Na koniec dodaj szpinak.

 

Pomysł na zupę z mięsa mielonego znajdziesz również tutaj:

Zupa Meksykańska

Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

 

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronemZupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

Słodkie Gotowanie

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem

Ilość porcji: 3,5-4L

Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 1 godzina gotowanie

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 1/2 pora
  • 3 średnie marchewki 
  • 1/2 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 L wody (najlepiej ciepłej)
  • 700 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki rozdrobnionych
  • 3 garści szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron dowolny (użyłam Orzo)

UWAGI: nie podaję ilości makaronu, bo dodajesz ilość według uznania. Nie gotuję makaronu w zupie, a w osobnym naczyniu. Ale jeśli chcesz ugotować makaron w zupie, to do tej ilości zupy dodaj nie mniej niż 300 g makaronu (waga nieugotowanego). Pamiętaj, że makaron nasiąknie zupą i możesz potrzebować więcej płynu do jej rozwodnienia, pamiętaj też o doprawieniu zupy ponownie.

Instrukcje

  1. Wybierz duży garnek w którym ugotujesz zupę.
  2. Do garnka wrzuć mięso mielone i smaż.
  3. Mięso pod koniec smażenia dopraw solą, chili i papryką słodką w proszku.
  4. Podsmaż jeszcze ok. 1 minutę i wyjmij na talerz.
  5. Jeśli został Ci tłuszcz w garnku (jeśli nie, to dodaj łyżkę lub dwie oliwy) to wrzuć pokrojoną marchewkę, selera, paprykę i pora. Smaż przez ok. 6-8 minut. Na koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i dopraw warzywa solą. Wszystko smaż na średnim/dużym ogniu.
  6. Wlej wodę i gotuj do miękkości warzyw.
  7. Dodaj passate pomidorową lub pomidory z puszki krojone, usmażone mięso i gotuj dalej.
  8. Dopraw bazylią i ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
  9. Ugotuj makaron w osobnym naczyniu. Możesz też ugotować go w zupie jeśli wiesz, że cała będzie zjedzona za jednym razem.
  10. Dodaj szpinak, wymieszaj i wyłącz zupę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *