wtorek, 5 kwietnia 2022

Drożdżowa babka parzona


Drożdżowa baba wykonana tą samą metodą co pączki parzone ( czyli część mąki zaparzany wrzącym mlekiem ), będące moim tegorocznym odkryciem, które absolutnie mnie zachwyciły. Jak nietrudno się domyślić, podobnie rzecz ma się z babką - wychodzi niezwykle mięciutka, pulchna i tak jak w przypadku pączków - dłużej zachowuje świeżość. Nie jestem w stanie powiedzieć ile zjadłam kawałków...W każdym razie dużo ;). Ale jest już przetestowana i z całą pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. No ale ja kocham drożdżowe ciasta, więc taką babkę jestem w stanie piec sobie nie tylko od święta...;). Bardzo polecam!

Składniki:

Zaparka:
  • 150 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550
  • 250 ml mleka
Ciasto właściwe:
  • 350 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 130 g rodzynków + rum do namoczenia ( opcjonalnie )
  • skórka otarta z małej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • około 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Zaparka:

Mąkę przesiać do miski. Mleko zagotować i wrzącym zalać mąkę w misce. Mieszać do połączenia, starając się rozcierać powstałe grudki. Powinna powstać w miarę gładka masa o konsystencji gęstego kleiku. Masę przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jej powierzchni i odstawić na blat do przestygnięcia, na około 1 godzinę.
UWAGA: Z podanej ilości mleka należy odjąć 1 łyżkę, potrzebną do zrobienia rozczynu z drożdży.

Rodzynki umieścić w miseczce i zalać rumem lub - jeśli nie macie rumu, tak jak ja - wrzącą wodą i dodać kilka kropel aromatu rumowego. Odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie rodzynki osączyć na sitku.


Ciasto właściwe:

Kiedy masa się wystudzi ( może pozostać lekko ciepła ) zrobić rozczyn z drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dodać 1 łyżkę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, całą zaparkę, wyrośnięty rozczyn oraz skórkę z pomarańczy. Zacząć wyrabiać ciasto; należy zrobić to bardzo dokładnie, aby m.in. cała zaparka dobrze połączyła się z mąką i resztą składników ( aby nie było grudek ). Wyrabiać przez około 10 minut ( wyrabiałam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze się wchłonie i powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie dodać osączone rodzynki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią ( można jeszcze chwilę je pougniatać ). Foremkę na babkę o średnicy minimum 24 cm ( polecam nawet trochę większą ) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto umieścić w formie, dokładnie i równo je w niej rozkładając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.

Piec w temperaturze 175°-180°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.


Lukier:

W miseczce umieścić cukier puder, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty - dolać soku z cytryny. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę. 
Babkę można dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. 


Smacznego :)





4 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates