Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami – Nowe, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie, apetycznie wygląda. Można z wierzchu ozdobić je owocami. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
200g Majonezu Kieleckiego
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku
Krem:
500g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
300ml gorącej wody
Do nasączenia:
120ml syropu po brzoskwiniach (z puszki)
60ml wody
2 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
cukrowe jajeczka

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do blendera przełożyć szpinak, dodać majonez i zmiksować, odstawić.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

4. Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników.

5. Następnie na jajeczną masę przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodać cukier z wanilią, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

6.Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-47 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor).
Następnie odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki, (okruszki odstawić na potem). Pozostałe ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
10. Dwie galaretki wyspać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.

11. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser, wymieszać mikserem. Następnie w 3-4 partiach dodać galaretkę, ważne, aby nie była tężejąca (ma być ostudzona, ale płynna). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać szpatułką.

12. Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Blaszkę wstawić do całą noc do lodówki.

13. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM. Ciasto przed podaniem można ozdobić cukrowymi jajeczkami.

Udanych wypieków :)

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

17 komentarzy do “Ciasto leśny mech z brzoskwiniami”

  1. Witam serdecznie właśnie jadłam ciacho , bardzo pyszne i efektowne.
    Wpadłam na pani przepis i bardzo mi się podobał opis. Więc na pewno upiekę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Witam, przepięknie prezentuje się to ciasto chcę upiec na Świeta ale mam pytanie czy ciasto ma jakiś specyficzny smak z tym szpinakiem czy nie odbiega smakiem od zwykłego biszkoptu? Proszę o podpowiedź co do smaku ciasta i dziękuję z góry.
    Również dziękuję Pani za wspaniałe przepisy i dokładne filmiki wykonania, dzięki Pani nauczyłam się wypieków wspaniałych ciast ❤

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie.Mam pytanko..czy zamiast szpinaku zielonego można dodać mrożony. Uwielbiam Oani wypieki i chcę zrobić to ciasto na Wielkanoc.Pozdrawuam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz