Przepis na obiadek dla maluszka rozszerzającego dietę metodą BLW, dla starszych dzieci oczywiście też się sprawdzi. Miękkie placuszki z tartej cukinii, przyprawione czosnkiem i szczypiorkiem, bez dodatku soli. Pamiętaj że maluszek nie zna smaku cukru ani soli, więc go nie potrzebuje. Zatem nie dosładzaj ani nie sól przyrządzanych potraw, pozwól niemowlakowi poznać rzeczywisty smak warzyw oraz przyrządzanych z nich potraw. Placuszki możesz przygotować dla całej rodziny, dorośli mogą oprószyć je dla siebie szczyptą soli lub zajadać z pokruszoną słoną fetą i łososiem. Gotowanie tego samego dla całej rodziny zaoszczędzi cenny czas, jednocześnie jeśli maluszek zobaczy że jecie to samo, z pewnością chętniej będzie próbował nowości. Niemowlaczkowi podaj też coś dodatkowego na talerzyku, dla urozmaicenia konsystencji, np. śmietanę 18 % ze szczypiorkiem i dojrzałe kiwi pokrojone w ćwiartki.