poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Super babki wielkanocne

Naprawdę super, ta drożdżowa wilgotna za sprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w całym mieszkaniu. Jak zauważyliście nie ma w nim masła.

Możemy, ale nie musimy dodawać do ciasta drożdżowego. W tym przypadku ser odrobinę zastąpił masło. Tak na marginesie, jeśli kiedykolwiek zamiast masła chcecie dodać margarynę, to lepiej zrezygnujcie w ogóle z dodawania tłuszczu.

Jak na drożdżowe przystało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagapiłam się z jajkami, ale posiedziały chwilę w dobrze ciepłej wodzie. Ciasto jest słodkie, ale bez przesady, jeśli lubicie więcej cukru, możecie jego ilość zwiększyć. Babkę udekorowałam polewą zrobioną z cukru pudru i soku z kiszonych buraków.

Super babka z sokiem pomarańczowym i białym serem
22. 03.2012  |  18:55

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej,
  • 300g tłustego białego sera,
  • 170g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 270g świeżego soku z pomarańczy,
  • 100g drożdży świeżych,
  • 130g ciepłego mleka,
  • 200g rodzynek,
  • 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej w syropie.

Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Wkruszamy drożdże, dolewamy całe mleko. Mieszamy do uzyskania papki zagarniając odrobinę mąki. Czekamy około 15 minut, aż drożdże ruszą.

Następnie dodajemy cukier, całe jajka, rozkruszony ser i sok.

Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i miski. Na pięć minut przez końcem wyrabiania dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową.

Wyrabiamy ponownie do połączenia. W trakcie wyrabiania ciasta na pewno zauważycie malutkie grudki sera. Nie przejmujcie się tym. Po upieczeniu nie będzie po nich śladu!

Pozostawiamy ciasto przykryte na około 60 minut, aby wyrosło. Po tym czasie, mokrą ręką dajemy mu klapsa :)  Opadnie, a nadmiar gazów ulotni się. Ręką oderwijmy ciasto od miski, 2-3 razy zamieszajmy w misce i wyłóżmy go do foremek. Ja użyłam 1 foremki do babek z kominkiem o średnicy około 22cm, i 2 zwykłych foremek o wymiarach 30x11. 

Ciasto powinno podrosnąć w formach od 20-30 minut. Smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temp.180st przez około 40- 45 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę do 170-165st.


Super babka chlebowa

Chleb w foremce na babkę? Czemu nie? Raz w roku na Święta Wielkanocne możemy poszaleć. Kromki o niespotykanym kształcie. Chodziło mi bardziej o pokazanie, że w takiej foremce chleb również dobrze się prezentuje. Jeśli ktoś z Was się skusi na ten oryginał i chciałby uzyskać efekt dużej ilości ziaren i aby ziarna nie spadały proponuję zrobić tak:
Smarujemy dokładnie foremkę tłuszczem. Wysypujemy mieszanką ziaren. Spryskujemy wodą / najlepszy do tego celu jest taki mini spryskiwacz do kwiatów / dno i boki foremki, wysypujemy jeszcze raz dużą ilość ziaren, szczególnie dno powinno być nimi zupełnie przykryte. Spryskujemy jeszcze raz. Potem wykładamy ciasto i delikatnie uciskamy, aby dostało się w każde zagłębienie foremki. Po wyrośnięciu pieczemy i to wszystko. Nie musi być konkretnie ten przepis. Może to być Wasz ulubiony na zakwasie lub po prostu na drożdżach.

Super babka chlebowa metoda 2-fazowa

Zaczyn I faza: 

  • 60g zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 150g mąki żytniej razowej,
  • 150g wody. 

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. 

Po 12 godzinach, zaczyn II faza: 

  • 360g zaczynu,
  • 170g mąki żytniej typ 720,
  • 260g wody.

Mąkę i wodę mieszamy z zaczynem, ponownie przykrywamy i zostawiamy do fermentacji w ciepłym miejscu 3-4 godzin.

 Ciasto właściwe:

  • 790g zaczynu z II fazy,
  • 390g mąki żytniej typ 720,
  • 140g ciepłej wody z solą / soli około 15g /

Mieszamy składniki ciasta właściwego niezbyt długo. Tak do dobrego połączenia. Ciasto wykładamy do 2 foremek na babkę o średnicy 22cm, najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Czekamy aż ciasto podrośnie co najmniej o ¾ wysokości. Pieczemy w temp. opadającej począwszy od 230-240st. Przez 15 minut, potem zmniejszamy stopniowo temp. 2 razy, kończymy pieczenie na 190st.

Czas pieczenia: 40-45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print