Menu Zamknij

Sernik z rodzynkami

Serniczek – ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest biały ser. Dziś proponuję wam pyszny serniczek z przepisu mojej mamy. Smaczny na kruchym cieście z dodatkiem rodzynek i niesamowicie pyszną masą serową, która wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze się udaje, a goście proszą o przepis. Jeżeli nie macie pomysłu na serniczek to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

Sernik z rodzynkami – składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 1 cale jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście rodzynek

Sernik z rodzynkami: sposób wykonania:

  1. Kruche ciasto: mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło pokroić w kosteczkę. Do miski wsypac mąkę z proszkiem, masło, jajko cale i żółtko oraz cukier puder. Szybko wyrobić reką na jednolite ciasto. Rozwałkować na blaszce i ponakłuwać widelcem. Blaszka o wymiarach 33×33 cm.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, wstawić blaszkę z kruchym ciastem i podpiec 10 minut.
  3. Ser, 5 żółtek, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wkladamy do wiekszej miski.
  4. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
  5. Zawartość miski miksujemy. Następnie pomału wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia składników.
  6. Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę.
  7. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką.
  8. Przygotowaną masę serową wylewamy na kruche ciasto.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *