piątek, 1 kwietnia 2022

Ciasto francuskie z salami, pomidorami i serem



Ciasto francuskie z salami, pomidorami i serem, to szybka wersja mini pizzy, które można przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, jak również dla całej rodziny. Wierzcie mi, że taka przekąska zasmakuje każdemu. Standardowo czas pieczenia ciasta francuskiego, to 20 minut, ale w tej przekąsce mamy salami i pomidory, które są mokre, więc czas się wydłuża na 25 minut.



SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 pomidory
  • 8 plasterków salami
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 plastry sera
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory umyć i pokroić na plasterki. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Każdy plaster sera podzielić na 4 części.


Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 części. W każdym kawałku ciasta pozaginać boki (na około 0,5 cm) i przełożyć każdy kawałek na blaszkę. Następnie wszystkie posmarować koncentratem pomidorowym (również zgięte boki), posypać oregano i ułożyć na środku kawałek sera. Na ser nałożyć plaster salami, następnie plaster pomidora i cebulę. Na wierzchu ułożyć rozdrobnioną mozzarellę i posypać ją oregano. Tak przygotowane ciasto francuskie włożyć do piekarnika na 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz