Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej to pomysł na Wielkanocny stół. W moim domu białą kiełbasę jadamy głównie podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak ja nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy, którą podaje się przeważnie na ciepło z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Dlatego staram się przyrządzić ten wielkanocny specjał w inny sposób. Poprzednie lata robiłam białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym, a dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej. Do kapusty dodałam podsmażone z cebulą pieczarki, a całość doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem, a wierzch zapiekanki posypałam majerankiem. Taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej jest aromatyczna, a wszystkie smaki bardzo fajnie się łączą ze sobą. Można ją podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami albo z pieczywem i chrzanem. Zapiekana kapusta kiszona nadaje białej surowej kiełbasie wyjątkowego smaku. Przyznam, że taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej bardzo mi zasmakowała i zagości u mnie jeszcze nieraz. To danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, co jest jego dodatkowym plusem i zachęca do zrobienia.

Składniki na Białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej:
- 500 g kiszonej kapusty
- 4 porcje białej surowej kiełbasy
- 150 g pieczarek
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- szczypta kminku (można pominąć)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła

Przygotowanie Białej kiełbasy pieczonej na kapuście kiszonej:
- Kapustę odcisnąć i posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Garnek wstawić na gaz i gotować około 15 minut. Garnek zdjąć z ognia, przestudzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę i łyżkę masła. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Następnie dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowaną kapustę (niezbyt dokładnie odciskać z wody). Do kapusty dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz, podsmażone pieczarki i całość wymieszać. Białą kiełbasę naciąć nożem lub ponakłuwać wykałaczką i ułożyć na przygotowanej kapuście. Po wierzchu posypać majerankiem.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut.


Pingback:Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku - Danka Pichci