Drożdżówki z borówkami

Drożdżówki z borówkami

Mięciutkie, delikatne i pyszne drożdżówki z borówkami. Grzechem jest ich nie spróbować, ponieważ są naprawdę rewelacyjne w smaku.

Sam przepis na drożdżówki z borówkami jest naprawdę bardzo łatwy. Poradzą sobie z nim nawet osoby, niemające doświadczenia w kuchni. Poniżej przygotowałam w kilku krokach prostą instrukcję, w której opisałam cały etap przygotowania drożdżówek. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 8 g drożdży instant
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 20 g roztopionego masła

DODATOKOWO

  • świeże borówki

Wykonanie

  • Do mleka wsypać drożdże oraz łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut. 
  • Mąkę umieścić na stolnicy, dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, jajka i masło. Dodać zaczyn z drożdży, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Ciasto powinno wyrastać ok. 1-1,5 h. 
  • Po tym czasie ciasto wałkować na placek o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Przy pomocy szklanki wycinać kółeczka. Dnem literatki robić wgłębienie, w które należy umieścić kilka borówek.  
  • Gotowe drożdżówki pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piec 20-23minuty w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Z podanych proporcji wychodzi około 28 sztuk. 
Drożdżówki z borówkami przepis
Drożdżówki z borówkami przepis
przepis na drożdżówki z borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × pięć =