środa, 30 marca 2022

Chili con carne bowl

Dzień dobry, na szybko wymyśliłam taki obiad misa pełna dobroci z chili con carne :) Smacznego :)

Składniki:
- ok. 400 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 l passaty pomidorowej,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g ryżu basmati,
- 2 dojrzałe awokado,
- nachos solone,
- limonka,
- śmietana 18%,
- świeża kolendra,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- brokuł,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- przyprawa do chili con carne,
- 1 płaska łyżka soli,
- odrobina cukru (do smaku).

Wykonanie:
Na oleju dusimy cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucamy paprykę także pokrojoną w kostkę. Dusimy z 5 min, solimy odrobinę. Następnie wszystko przekładam do miski. Smażę mięso do ścięcia. Zalewam passatą, dodaję cebulkę z papryką. Wszystko duszę do miękkości mięsa, ok. 20 min. Na koniec dodaję przyprawy, czosnek, cynamon, mieszankę przypraw do chili con carne, sól, cukier. Dodaję odsączone z wody kukurydzę i fasolę. Mieszam. Ryż gotuję ok. 15 min, do miękkości, do wrzącej posolonej wody wrzucamy brokuł,  parzymy ok 5min lub jak wolimy do miękkości. Awokado obieram, kroję w plasterki, polewam sokiem z limonki. 

W misce układam ryż (aby wyglądał jak tu na zdjęciu wkładam ryż do małej miseczki i odwracam ją na talerzu). Dodaję mięso, awokado, nachosy, śmietanę np kleks, limonkę, świeżą kolendrę, możemy jeszcze posypać startym żółtym serem i prażonymi orzeszkami. Ja do ozdoby dodałam fasolę i kukurydzę.
 
ps. Mięsa sporo zostało. Będzie na 2 dni lub na więcej porcji :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari