Szybki i lekki makaron w zielonym sosie brokułowym. Świetnie nadaje się na wiosenne i letnie obiady. Dzięki lekkiemu podgotowawniu brokułów podczas przygotowania tego dania, nie tracimy cennych składników odżywczych zawartych w warzywie.

Makaron do dania wyieramy dowolnie, ale najlepiej się sprawdzają rodzaje, które potrafią na sobie przenieść dużo sosu np.: penne (rurki) , muszelki, świderki, kółka. Co ciekawe ten sos brokułowy będzie także dobrze pasował do włoskiego gnocchi.

Typ dania Danie główne, Kolacja
Kuchnia Włoska
Tagi brokuł, makaron, proste, szybkie, wege
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Porcje 4 porcje
Kalorie (w porcji) 260kcal
Makaron z brokułami - przepis na pyszne danie włoskim stylu

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • klika listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka skou z cytryny
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
  • W ganku zagotowujemy wodę. Brokuł dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, aby lekko ostygł.
  • 2 ząbki czzosnku siekamy na drobne kawaki, a parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  • Do głębokiego naczynia wrzucamy kawałki brokuła, posiekany czosnek, liście bazylii i starty ser, dolewamy łyżkę soku z cytryny i 2 ły żki oliwy. Wszystko razem blendujemy na w miarę gładki sos. Dodajemy sól do smaku.
  • Makaron zalewamy sosem brokułowym i mieszamy aby równomiernie pokrył makaron.
  • Od razu podajemy. Możdna dodatkowo posypać startym parmezanem i udekrować listkiem bazylii.

Podobne przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *