Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Paszteciki w moim domu pojawiają się zawsze na Boże Narodzenie i Sylwestra, wtedy robię je w wersji z ciasta drożdżowego. Czasem jednak robię prostszą i szybszą wersję z ciasta francuskiego. Używam wtedy w nich pieczarek zamiast sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to idealne danie na imprezę.

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
  • garść sezamu
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików

Składniki na farsz z kapusty kiszonej

  • ok. 400 g odsączonej kapusty kiszonej
  • 1 szklanka wrzątku bądź wody z gotowanych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól i pieprz

paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – Wykonanie

Jak przygotować farsz z kapusty kiszonej?

Grzyby suszone wymocz w wodzie przez kilka godzin, następnie włóż do rondelka i gotuj w szklance wody do miękkości grzybów. Po tym czasie grzyby pokrój na drobno, wodę pozostaw w rondelku (jeśli nie masz suszonych grzybów możesz ten krok ominąć a do kapusty dodać wrzątek).

Pieczarki umyj, oczyść, następnie pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz, posiekaj na drobno. Na patelnię wlej kilka łyżek oleju, wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli, uważaj, by się nie przypaliła. Następnie dodaj wcześniej pokrojone pieczarki, smaż, aż z pieczarek odparuje większość wody.

W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Odciśnij kapustę z zalewy, posiekaj na bardzo drobne kawałki. Do garnka z grubym dnem wlej łyżkę oleju, całą posiekaną kapustę, liście laurowe. Smaż przez chwilkę a następnie dolej szklankę wrzątku u gotuj kapustę do miękkości.

Po tym czasie dodaj do garnka z kapustą wcześniej przygotowane grzyby wraz z wodą oraz cebulę z pieczarkami. Smaż całość jeszcze przez około 10 minut cały czas mieszając. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem. Pozostaw farsz do ostygnięcia, jak będzie już chłodny rozdrobnij go jeszcze nożem na mniejsze kawałki.

paszteciki z ciasta francuskiego

Jak zawinąć paszteciki?

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozłóż je na blacie. Wzdłuż dłuższego boku ciasta rozłóż całość wcześniej przygotowanego farszu z kapusty i grzybów. Zawijaj ciasto francuskie wraz z farszem na rulon. Następnie pokrój na paski około 3 cm. Posmaruj każdy pasztecik rozmąconym jajkiem i oprósz sezamem,

Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 st. C. Piecz paszteciki z kapustą i grzybami przez około 15 minut do momentu, aż urosną a ciasto się zarumieni,.

Smacznego!