Pastéis de nata

Ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniowym kremem z cynamonem.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 16 – Pastéis de nata

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • ok. 300 g ciasta francuskiego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wymieszać rózgą kuchenną mąkę z 3 łyżkami mleka i ekstraktem z wanilii.

Wodę zagotować w małym garnku z cynamonem i cukrem. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

Żółtka roztrzepać rózgą.

W drugim garnku zagotować pozostałą część mleka.

Zagotowanym mlekiem zalać przygotowaną mąkę i wymieszać rózgą.

Dodać syrop cukrowy i znowu dokładnie wymieszać rózgą.

Następnie dodać roztrzepane żółtka.

Całość zagotować w garnku, co jakiś czas mieszając.

Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.

Masa będzie rzadka.

Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy ok. 9 cm.

Formę do muffinów wyłożyć wyciętymi krążkami z ciasta francuskiego.

Ciasto powinno zakrywać dno i boki każdej foremki.

Masę wylać w każdą przygotowaną foremkę z ciasta francuskiego.

Piec w temp. 290ºC przez ok. 9 minut.

W przypadku jeśli nie macie takiej temp. w piekarniku, czas pieczenia należy wydłużyć (swoje ciastka piekłam w temp. 250ºC przez 12 minut).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.