Wieprzowina z selerem po grecku duszona

Wieprzowina z selerem po grecku, czyli kawałki mięsa wieprzowego smażone, a następnie duszone z dużą ilością naci selera korzeniowego i ze startym pomidorem.

Wieprzowina smażona z selerem w niniejszym przepisie to banalne w przygotowaniu, a doskonałe w smaku danie, które z pewnością jest w stanie przyrządzić każdy, nawet kuchenny amator. Zdecydowanie najlepszym narzędziem do jego przygotowania jest patelnia wok, do zakupu której zachęcam nieustannie. Wok jest tani w zakupie, jeszcze tańszy w użytkowaniu, a służyć będzie wiele, wiele lat. Podobnie ze składnikami potrzebnymi do przygotowania sosu w tym daniu. Jest ich wiele, ale są niedrogie i kupując je wystarczą na wiele kolejnych dań o charakterze azjatyckim.

Składniki

500 gramów łopatki wieprzowej
duży pęczek naci selera korzeniowego
marchewka
dymka
natka pietruszki
duży pomidor (opcja)
sól, pieprz

Wieprzowina z selerem przepis

Głównym bohaterem naszego dania jest seler korzeniowy. A w zasadzie jego bujna i wspaniała w smaku nać. Potrzebny będzie duży pęczek.

W klasycznym wydaniu tego dania na Krecie mięsem jest zawsze wieprzowina pokrojona w grubą kostkę (zwykle łopatka wieprzowa). Natomiast ja zamiennie używam również kurczaka z kością. Obie wersje są dozwolone, a danie przygotowuje się identycznie. Jeśli użyjesz kurczaka niech to będzie całe udko z tego ptaka.

Obsmażamy mięso

Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Mięso dobrze obsmaż z każdej strony, aby ładnie się zrumieniło. Gdy tak się stanie wrzuć na patelnię pokrojoną dymkę oraz marchewkę. Smaż wszystko kolejne 3 minuty uważając, aby warzywa nie zrumieniły się. Przesmażone mięso z warzywami przełóż do garnka, a następnie wlej do niego szklankę gorącej wody.

Dodajemy nać selera korzeniowego do mięsa

Z naci selera korzeniowego odkrój grube łodygi, a następnie pokrój je na 3 centymetrowe kawałki i wrzuć do garnka z mięsem. Garnek przykryj pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 30 do 45 minut, aby mięso zmiękło. Po tym czasie do mięsa w garnku pozostałe części naci selera korzeniowego, te z liśćmi. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i duś do miękkości mięsa.

Opcjonalnie wraz z nacią selera z liśćmi wrzuć do mięsa startego pomidora. Doda on smaku całości.

Wieprzowina z selerem sposób podania

Podawaj od razu po przygotowaniu. Jak to w Grecji na osobnych talerzykach możesz podać do tego dania np. ziemniaki smażone, czy też gotowane świeże dzikie zioła, czyli horta.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *