Tagliatelle Carbonara

4.5/5 - (53 oceny)
Fantastyczne danie!
Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość.
Sos fajnie " obkleja " makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie " makaron osobno i sos osobno " :D
Uwielbiam takie jedzonko :)
Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara :)

Składniki:

  • 250g makaronu tagliatelle
  • 300g wędzonego boczku
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego
  • 1 większa cebula
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  2. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano.
    Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki.
  3. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku.
  4. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).
  5. Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy.
  6. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości.
    Dekorujemy świeżą bazylią.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu, jajek, pancetty lub guanciale, sera pecorino romano lub parmezanu oraz czarnego pieprzu. Tagliatelle Carbonara z boczkiem, serem i jajkiem

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



5 komentarzy

  1. Anna

    2 lata temu

    Bardzo smaczne. Ja użyłam boczku surowego wędzonego i pasował 🙂

  2. Emilia

    9 lat temu

    jeśli ktoś lubi zamiast bazylii polecam rukolę, smakuje rewelacyjnie!!

  3. mark

    10 lat temu

    ale mi Justyna smaka narobiłaś… 😀 dziś na kolacje muszę zrobić! Wiciu, z jakim boczkiem robiłeś? zwykłym czy z serii bez E? bo ja robię z bez E 😉

    • Justyna Malczyk

      10 lat temu

      Mark, pochwal się jakiego boczku bez E używasz 😉 To będzie kaloryczna kolacja 😀

  4. wicio

    10 lat temu

    ale dobre, bardzo smaczne:) bedzie krolowac u mnie dosyc czesto na stole. uzylam boczku od kani i sie sprawdzil:)