Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 większa marchewka

2 łyżki śmietany

40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej

składniki robocze:

2 mini papryczki chili

2 goździki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kozieradki

1/2 łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka gorczycy

2 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki mleka

czarny sezam

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Papryczki, goździki, ziarna kozieradki, gorczycy i kolendry zmielić w młynku, wymieszać z kurkumą, kardamonem i łyżeczką soli. Mięso przełożyć na patelnię, posypać mieszanką przypraw i polać sosem sojowym. Dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do mięso. Całość wymieszać i smażyć około 10-15 minut. Wystudzić.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Pociąć na 24 kwadraty. Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierożki. Ranty docisnąć widelcem. Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego posmarować mlekiem i posypać sezamem. Pierożki piec pól godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  3. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Pierożki podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Orientalne pierożki z diperm czosnkowym

17 uwag do wpisu “Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

Dodaj komentarz