Jogurtowe babeczki z wiśniami

Jogurtowe babeczki z wiśniami

Jogurtowe babeczki z wiśniami – pomysł na szybki deser

Lubicie babeczki? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Jogurtowe babeczki z wiśniami, to idealny pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty. Takie babeczki sprawdzą się też na przyjęciach i spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dzięki temu, że są przygotowane na jogurcie dłużej zachowują świeżość, a dodatek wiśni jest tu przysłowiową kropką nad „i”. Jogurtowe babeczki z wiśniami można dowolnie dekorować. U mnie dziś najprostsza wersja. Szybki domowy lukier na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Do tego kilka listków świeżej mięty. Prosto, szybko i pysznie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się? Kto się skusi na taką babeczkę?

Co przygotować z wiśniami?

Dodatek wiśni wspaniale wzbogaca smak moich prostych babeczek. Co jeszcze można przygotować z wiśniami? Propozycji jest bardzo wiele. Część z nich znajdziecie na moim blogu. Wiśnie doskonale smakują w połączeniu z czekoladą. Dlatego polecam Wam np. pyszny i szybki czekoladowo kawowy-mus z wiśniami. To idealna propozycja na deser. Warto też dodawać wiśnie do różnych wypieków. Na moim blogu znajdziecie np. babeczki brownie z wiśniami, czekoladowo-waniliową babkę z wiśniami czy szybkie ciasto z wiśniami z migdałową nutą. Wiśnie warto też podawać w formie przekąsek lub przygotować z nich domową nalewkę. Taka nalewka z wiśni jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Będzie idealna na różne spotkania towarzyskie. To też dobry pomysł na własnoręcznie wykonany upominek. Nalewkę można przelać do ozdobnej buteleczki i podarować komuś np. w ramach podziękowań. Najlepiej w towarzystwie pudełka wypełnionego słodkimi babeczkami 😉

Jakie wiśnie do deserów i wypieków?

Czasem padają pytania dotyczące owoców. Jaka wersja najlepiej sprawdza się do deserów i wypieków. Odpowiedź jest prosta. Praktycznie każda. Możecie śmiało dodawać wiśnie z syropu, tylko wcześniej należy je dobrze odsączyć. Sprawdzą się też mrożone owoce. Tu wcześniej należy je rozmrozić. Można też oczywiście używać świeże wiśnie po wydrylowaniu. Każda wersja sprawdzi się zarówno do jogurtowych babeczek, jak i innych wypieków czy deserów. 

Przepis na jogurtowe babeczki z wiśniami

Przepis na jogurtowe babeczki z wiśniami jest bardzo prosty. Babeczki wyjdą za każdym razem. Jedyne o czym należy zawsze pamiętać, to to by nie mieszać za długo składników. Mieszamy tylko do połączenia. W przypadku jogurtowych ciasta jest jeszcze jedna ważna zasada. Składniki zawsze powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego jogurt i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. Dzięki temu unikniemy niechcianego zakalca. Babeczki można dowolnie udekorować. Śmiało też można dodać więcej wiśni. Owoce można też wymieszać od razu z ciastem. Wówczas nie dajemy więcej niż 300 g wiśni. Prosto, szybko i pysznie. Kto jest chętny na takie jogurtowe babeczki?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka (250 ml) naturalnego jogurtu
  • pół szklanki oleju rzepakowego (sprawdzi się też słonecznikowy)
  • drylowane wiśnie z syropu lub mrożone wiśnie (po 3 na babeczkę) /mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić, a owoce z syropu odsączyć na sicie

Propozycja podania:

  • prosty lukier z cukru pudru i soku z cytryny
  • listki świeżej mięty

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, oba rodzaje cukru i szklankę naturalnego jogurtu. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Formę na muffinki (ja piekłam w dwóch mniejszych) wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie 12 babeczek.

W każdą papilotkę nakładamy masę łyżkę masy. Dodajemy 3 wiśnie odsączone z syropu, na wierzch nakładamy jeszcze około 1/3 łyżki masy. Rada: Ilość masy należy dostosować do posiadanej foremki (różne wysokości) i wielkości papilotek.

Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.

Wystudzone można dowolnie udekorować. Ja polałam je niewielką ilością lukru (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny) i udekorowałam listkami świeżej mięty.

Jogurtowe babeczki z wiśniami gotowe 🙂 

Smacznego

Uwagi do przepisu: Takie babeczki śmiało możecie też przygotować z innymi owocami. W sezonie polecam maliny lub pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Babeczki jogurtowe doskonale smakują też same bez dodatków lub z dodatkiem posiekanej czekolady. Moje maluchy uwielbiają je w każdej wersji 😉

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

    • Magdalena says:

      Podałam 🙂 Proszę uważnie przeczytać przepis 🙂
      „Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).”

Dodaj komentarz