Dietetyczny smalec z fasoli białej z prażonymi jabłkami i cebulką

Dietetyczny smalec z fasoli białej z prażonymi jabłkami i cebulką

Jeśli jeszcze nie znasz smalcu z fasoli to koniecznie wypróbuj ten przepis! Można go jeść bez wyrzutów sumienia, a w smaku nieprawdopodobnie przypomina klasyczny smalczyk z cebulką i jabłkiem. Przy testowaniu niektórzy nie uwierzyli, że to nie jest zwykły smalec 😛 Jest to zwyczajnie aromatyczna pasta z fasoli, która z pieczywem i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Odcedź fasolę z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Jeśli robisz smalec z suchej fasoli, najpierw mocz ją w 3 szklankach wody przez min. 20 h.
  2. Cebulę i jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Podsmaż je na 3 łyżkach klarowanego masła lu oleju aż do momentu, gdy lekko zbrązowieją – około 10 minut.
  4. Odstaw cebulę z jabłkiem do ostygnięcia.
  5. Fasolę zblenduj z 3 łyżkami wody, majerankiem solą i pieprzem na gładką masę.
  6. Masę z fasoli wymieszaj z cebulą i jabłkiem i dopraw do smaku.
  7. Przełóż do pojemnika w pokrywką i wstaw do lodówki.
  8. Smalec możesz zjeść od razu ale po 1 dniu w lodówce ma jeszcze więcej smaku.

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 250 g fasoli białej (namocz ją na 24 godziny)
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego / słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól (około pół łyżeczki) i pieprz (2 szczypty) do smaku
  • jako dodatki – pieczywo i ogórek kiszony

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz