Klopsiki z ciecierzycą, papryką i cukinią w sosie curry















Pyszne, aromatyczne klopsiki wołowe z ciecierzycą, 

papryką i cukinią w sosie curry. Całość  podałam z ryżem. 

Powiem tylko, że było przepyszne.







Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki pasty curry Panang
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, 4 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiam dokładnie masę i formuję małe klopsiki. Na patelni narozgrzewam tłuszcz i smażę klopsiki, przekładam na talerz. Cebulę kroję w kostkę, a paprykę, seler naciowy i cukinię na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obieram i drobno siekam. Cebulę wrzucam na patelnię po klopsikach, szklę. Dodaję czosnek oraz imbir, podsmażam. Następnie dodaję pastę curry, kurkumę, sos rybny, cukier i smażę przez chwilę. Wrzucam paprykę, cukinię, seler, duszę przez 5 minut. Dodaję klopsiki, mleko kokosowe oraz wlewam szklankę wody/bulionu. Zmniejszam ogień i duszę całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję osączoną ciecierzycę, i duszę jeszcze przez 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiam solą.

Smacznego :)

















 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);