Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

Tania i wydajna propozycja obiadowa 🙂
250g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
pieprz kajeński
kurkuma

do sosu:
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cząber

kasza:
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
500g pieczarek
2 cebule
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szklanki osolonej wody.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. W rondlu rozgrzać olej, z mięsa formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przecier pomidorowy rozmieszać ze szklanką wrzątku. Zalać pulpeciki. Gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do sosu, mieszać do zgęstnienie. Doprawić cząbrem i innymi przyprawami do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Cebule zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Doprawić.
Smacznego 🙂

skanowanie00083

Jedna uwaga do wpisu “Pulpeciki z kaszą i pieczarkami

Dodaj komentarz