Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje

Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje
Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje

Serki włoskie w przyprawach z piekarnika to smaczne danie, które świetnie sprawdzi się do chleba na kanapki, do lekkich sałatek czy jako samodzielna przekąska na imprezie. Nie wymagają wiele pracy, choć trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości, gdyż potrzebują czasu na marynowanie i pieczenie.

Serki są wspaniałe, aromatyczne i bardzo smaczne. Do ich przygotowania możecie użyć swoich ulubionych przypraw, suszonych ziół czy pokruszonych orzechów – nie trzeba się ściśle trzymać przepisu. Jeśli macie możliwość, można je również uwędzić, smakują jeszcze lepiej, ale jeśli nie posiadacie wędzarni, te z piekarnika stanowią smakowitą alternatywę.

Składniki na serki włoskie w przyprawach z piekarnika:

  • 3 serki typu włoskiego – capresi, capri, capreggio (więcej lub mniej wg potrzeb)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przyprawy (zrobiłam 3 wersje):

  • po pół łyżeczki: papryki ostrej, papryki wędzonej, papryki słodkiej węgierskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, po pół łyżeczki bazylii i oregano
  • po płaskiej łyżeczce: czarnuszki, cząbru, rozmarynu

 

Przygotowanie

Do garnka czy miski z wodą wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. W solance zanurzamy serki, tak aby był całkowicie zakryte i odstawiamy na około 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie serki wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikami papierowymi. W trzech miseczkach mieszamy ze sobą zestawy przypraw, w których obtaczamy serki z każdej strony.

Serki przekładamy na kratkę piekarnika nagrzanego do 50 C i pieczemy w trybie góra-dół przez godzinę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 70 C i pieczemy jeszcze kolejną godzinę. Serki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli macie możliwość, serki można również uwędzić zamiast piec w piekarniku.

 

Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje
Serki włoskie w przyprawach z piekarnika – wyjątkowa przekąska na różne okazje

 

Zobacz inne przepisy na bezmięsne przekąski do chleba:

Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy

Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy

Pasztet jajeczny z pieczarkami

 

Print Friendly, PDF & Email